• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • XAU/USD trgovina: Strategije i uvidi u efikasnu trgovinu parom zlato-dolar

    Cena zlata u aprilu dostigla je istorijski rekord.

    a woman with long hair wearing a pink shirt
    Napisao Mila Milojević
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 8 maj, 2024.

    a pile of gold bars sitting next to each other

    Kako se nositi sa volatilnošću na tržištu tokom ekonomskih kriza? Kada se tržišta kolebaju, a investitori traže sigurna utočišta, kako efikasno upravljati svojim portfeljem?

    Ovo su pitanja koja mnogi trgovci postavljaju u današnje vreme. Upravo u takvim izazovnim situacijama, zlato dolazi u prvi plan kao sigurna luka za investitore. Ali kako tačno iskoristiti ovu priliku i možda čak i profitirati od trgovine zlatom?

    U nastavku ovog teksta, otkrivamo ključne strategije i taktike da potencijalno uspešnije trguješ parom XAU/USD.

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što NE OMOGUĆAVA kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i NE treba ih smatrati savetima.

    

    Osnove trgovine parom XAU/USD

    Trgovina parom XAU/USD svodi se na procenu koliko dolara je potrebno za kupovinu jedne unce zlata. Trgovci kupuju zlato i prodaju ga za dolar.

    Zlato i dolar su u odnosu inverzije: kako dolar jača, cena zlata slabi, jer je onda potrebno manje valute za istu količinu zlata.

    Cena zlata je u aprilu 2024. godine oborila sve rekorde i prešla 2.400 dolara po unci, a u poslednje vreme beleži pad.

    Likvidnost i geopolitičke prilike

    Likvidnost tržišta vrši veliki uticaj na trgovinu XAU/USD parom. Što je više trgovaca aktivno u određenom vremenskom periodu, obim transakcija je veći. Ovo znači da se zlato brže prodaje što je likvidnost veća.

    Ekonomske i geopolitičke prilike takođe određuju odnos XAU/USD para. Na primer, sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku motivisali su investitore da se okrenu zlatu, jer ono ne gubi vrednost kao papirni novac.

    Osim toga, svetska inflacija dodatno podstiče potražnju za zlatom. Bitno je imati na umu da ga u takvim prilikama često kupuju i centralne banke. Sve navedeno povećava cenu zlata.

    

    Faktori koji utiču na efikasnu trgovinu

    Odabir platforme

    Biraj platforme s dobrom reputacijom, koje su specijalizovane za trgovinu XAU/USD parom. Obrati pažnju i na lakoću navigacije, provizije, kupovne i prodajne cene za ovaj par i ponudu levridža.

    Realistični ciljevi i kontrola rizika

    Jasni ciljevi omogućavaju trgovcima da bistre glave razvijaju strategije trgovine i upravljanja rizikom.

    Što se kontrole rizika tiče, treba uzeti u obzir i veličinu naloga prilikom određivanja veličine pozicije (količine zlata kojom se trguje) i postaviti nalog za zaustavljanje gubitka.

    Tehnička i fundamentalna analiza

    Tehnička analiza podrazumeva analizu grafikona i obrazaca. Uključuje predviđanje trendova i potencijalnih ulaznih i izlaznih pozicija. Ovo se radi na osnovu kretanja cena.

    Tehnički indikatori pomažu u kreiranju strategije upravljanja rizikom. Na primer, RSI može signalizirati preteranu kupovinu ili prodaju, što može ukazati na potencijalni preokret u trendu. Grafikoni takođe pomažu u predviđanju kretanja cena i kontroli rizika.

    Fundamentalna analiza bavi se ekonomskim, političkim, finansijskim i ostalim društvenim faktorima koji utiču na cenu zlata. Ovde je važno pratiti vesti u relevantnim oblastima (inflacija, ponuda i potražnja, međunarodni odnosi itd.).

    Najbolje vreme za trgovinu zlatom

    Šanse za prodaju su veće kada je likvidnost najviša. To je uglavnom slučaj kada su istovremeno otvorena tri najaktivnija tržišta: London, Tokio i Njujork.

    Po srpskom vremenu, od 8 do 9 sati ujutru preklapaju se London i Tokio, a od 14 do 18 London i Njujork.

    Tajming zavisi i od volatilnosti. Biraj vreme za ulazak na tržište u zavisnosti od svoje strategije. Visoka volatilnost potencijalno donosi brži, kratkoročan profit, ali nosi i veći rizik. S druge strane, niska volatilnost uglavnom zahteva dugoročna ulaganja.

    Najčešće greške pri trgovanju XAU/USD parom

    • Preveliki levridž može povećati potencijalni profit, ali i gubitak. Zato ga treba strateški koristiti. Odredi količinu kapitala koju možeš da rizikuješ i na osnovu toga računaj levridž i veličinu pozicije. Takođe, ne zaboravi na nalog za zaustavljanje gubitka.
    • Zanemarivanje volatilnosti para XAU/USD. Informisanost i praćenje vesti je jedna od strategija za ublažavanje posledica ovog rizika.
    • Ignorisanje kretanja indeksa dolara (DXY). Indeks dolara bitan je isto koliko i cena zlata, jer on može preokrenuti trendove vrednosti kod para XAU/USD.
    • Emotivna trgovina uzrokuje nestrpljivost pri zatvaranju pozicija i strah od propuštenih prilika. Ovo često vodi ka nekontrolisanoj trgovini, a trgovina uglavnom traži disciplinu.

    Određene platforme nude demo naloge, gde možeš vežbati trgovanje virtuelnim novcem, bez rizika od stvarnih gubitaka. Pored ovog, Kapital RS i slične platforme nude i edukativne blogove, analizu tržišta, podršku stručnjaka i još mnogo toga.

    » Pogledaj naš vodič za početnike u onlajn trgovini zlatom.

    XAU/USD par: Zlatni presek

    Trgovanje zlatom ima dugu istoriju, ali uspešna strategija zahteva temeljno predznanje, informisanost i svest o riziku. Ovaj tekst obuhvatio je ključne tačke za efikasnu trgovinu parom XAU/USD. Ipak, učenje je kontinuirani proces. Uzevši u obzir dinamičnost tržišta, ono traži stalnu pažnju.

    Pronađi alate i resurse na platformi Kapital RS da budeš u toku sa svim događajima koji utiču na cene na tržištu, kao i analizama cena CFD ugovora.