• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Trgovanje indeksima pomoću CFD-ova: Sve što treba da znate

    Marko Majstorovic
    Napisao Marko Majstorovic
    Kapital RS logo
    Lekturu uradio Urednika

    Updated 13 mart, 2024.

    Rad na grafikonima

    Indeksi akcija su jedno od najpopularnijih investicionih sredstava i dugo će tako ostati. Njihova prednost leži u lakoći razumevanja i praćenja rasta cene, što obično nedostaje pri mnogim finansijskim instrumentima. Zato mnogi stručnjaci tvrde da su indeksi najbolje sredstvo demokratizacije investiranja, a ne kripto derivate.

    Međutim, početnike pomalo plaši činjenica da su tehnički vlasnici delića svake od akcija na indeksu. Iako ovo donosi sigurnost obično, može da bude veoma rizično tokom ekonomske krize ili tokom geopolitički nestabilnog vremena.

    Zbog ovoga, sve više trejdera iskazuje interesovanje za trgovanje indeksima pomoću CFDova. U današnjem blogu, daćemo Vam niz saveta vezano za ovu temu, uz najbitnije činjenice i načine da se profitira. Spremni?

    

    Šta su Indeksi?

    Berzanski indeks je skup akcija više firmi i prati njihov zajednički performans. Najpopularniji primer je Standard & Poor 500 (S&P500), i sadrži 500 najvećih kompanija na američkom tržištu. Njegov 10% return rate je tradicionalno stabilan na duže staze.

    To znači da je sam vrh američkog tržišta konstantno u rastu, i da same fluktuacije, skandali i dolazak novih kompanija ne utiču previše na performans indeksa. Upravo su zbog ovog razloga indeksi popularni - oni su investicija koja može da pretrpi ogromne padove individualnih kompanija, a da ne uništi Vaš portfolio.

    Takođe, veoma je lako pratiti performans ideksa. Stavovi narodne banke, ekonomski stimulansi i mnogi drugi makrofaktori utiču na njihovu cenu. U poređenju sa individualnim akcijama, ovo znači da su indeksi mnogo manje podložni manipulacijama i malverzacijama.

    Kako trgovati indeksima pomoću CFD-ova

    Proces kupovine ugovora na razliku za berzanske indekse je veoma brz i jednostavan. Skoro ni po čemu se ne razlikuje od CFD-ova na ostala dobra ili sirovine. Evo kako možete pristupiti trgovanju:

    1. Otvorite nalog na brokerskoj platformi. Idealno bi bilo da ovo bude demo nalog na CFD platformi, tako da možete da kupujete CFD-ove indeksa fiktivnim novcem i da vežbate.
    2. Uplatite novac na Vaš nalog. Kada ste sigurni da razumete tržište i strategije, možete da pređete na stvaran novac. Pažljivo odredite budžet i nemojte da investirate novac koji niste sigurni da smete da izgubite.
    3. Istražite dostupne indeks CFD-ove i odaberite jedan. Za početak, najbolje je da gledate samo jedan indeks, i onda polako da uvodite dodatke u Vašu strategiju.
    4. Uverite se da Vam odgovaraju cena, leveridž i istek ugovora. U zavisnosti od toga da li koristite KapitalRS ili neku drugu platformu, moguće je da ćete se susretati sa različitim uslovima i ponudama. Nemojte pristajati na niže cene od one koja Vam se isplati.

    Kada treba koristiti CFD-ove za trgovanje indeksima

    Postoji više situacija kada je pametno koristiti ugovore na razliku za trgovanje indeksima. Prva je, naravno, da bi se “ispipalo” tržište. Za početnike je veoma bitno da steknu praktično iskustvo u trgovanju finansijskim instrumentima. CFD-ovi su odličan izbor zato što mogu da stave limit na Vaše gubitke, ako cena indeksa padne više od očekivanog.

    Uz ugovor na razliku, možete praktično da se kladite na to da li će cena indeksa porasti ili ne. Ako pogodite pravac u kome se cena kreće, biće Vam isplaćena razlika u ceni. Takođe, ako pogrešno predvidite, moraćete prodavcu ugovora (platformi, najčešće) da isplatite razliku.

    Takođe je popularno i hedge-ovanje pomoću CFD-ova. Na primer, recimo da imate akcije par kompanija i da im cena pada. Međutim, tržište u celosti raste. Da biste smanjili gubitke od prethodnih investicija, možete da otvorite long poziciju na indeks pomoću CFD-a. Ovo Vam omogućava da povratite barem deo izgubljenog novca, bez većeg dodatnog rizika.

    

    Da li je trgovanje indeksima pomoću CFD-ova profitabilno?

    Generalno, CFD-ovi indeksa su jedna od najprofitabilnijih dugoročnih solucija. Za day trejding i kratkoročna kretanja, uopšte nije isplativo kretati ovim putem. Promene cena indeksa i rast se uglavnom odražavaju kroz periode više godina, stoga nije preporučljivo imati CFD indekse kao primarnu soluciju pri investiranju.

    Najpopularniji Indeksi

    Na finansijskom tržištu, postoji mnoštvo različitih indeksa koji Vam mogu doneti profit. Kao što smo već napomenuli, S&P500 je ubedljivo najpopularniji. Ne samo što je najveći po pitanju broja uvrštenih kompanija, nego se i smatra za svojevrstan barometar svetske ekonomije. Uglavnom su veći padovi znakovi ekonomske krize ili problema dublje prirode.

    Takođe bismo Vam preporučili i sledeće:

    • Dow Jones Industrial Average (DIJA): Formiran od strane 30 velikih američkih kompanija, DIJA je ujedno i malo koncentrovanih verzija S&P500. Međutim, za razliku od market capitalisation-a, DIJA koristi vrednost pojedinačne akcije kao uslov uvrštavanja na indeks.
    • Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE100): Najvećih sto kompanija sa Londonske berze formiraju FTSE100. Trenutni market cap je oko 1.8 triliona funti.
    • NASDAQ Composite: Posle S&P500 i DIJA, ovo je najpopularniji indeks u SAD. Za razliku od druga dva, ovaj se odnosi isključivo na NASDAQ.