• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Krah ekonomskih i finansijskih tržišta: Uzroci i posledice (+ primeri)

    Samo u 21. veku smo imali 3 veća ekonomska potresa. Mnogi analitičari bi se složili da od 200. nismo nikada stvarno ni izašli iz krize. Da bi se zaštitili od krize, prvo moramo da je razumemo.

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 5 decembar, 2023.

    a sad investor sitting on stairs looking defeated

    Kriza na berzi predstavlja iznenadni i značajni pad tržišta hartija od vrednosti. Drugim rečima, dolazi do naglog pada cena akcija, što može imati ozbiljne posledice po investitore, firme i ekonomiju u celini.

    Krize na berzi su neretko praćene opštom panikom među investitorima i ozbiljnim poremećajima u funkcionisanju tržišta kapitala. Često dolazi do masovne prodaje hartija od vrednosti, što samo dodatno doprinosi padu tržišta.

    
    

    Primeri kriza i krahova berzi

    Ekonomski kolapsi, ili krahovi, predstavljaju kompleksne događaje koji imaju ozbiljne posledice na globalnu ekonomiju, investitore, i društvo u celini. Evo nekoliko primera značajnih berzanskih krahova kroz istoriju:

    Velika depresija

    Velika depresija, koja je započela kolapsom Njujorške berze 1929. godine, imala je dubok i dugotrajan uticaj na svetsku ekonomiju. Ovaj događaj je delimično bio rezultat prekomerne spekulacije na berzi, gde su investitori ulagali velike sume novca na osnovu očekivanja da će vrednosti akcija i dalje rasti.

    Kada su cene akcija naglo pale, mnogi investitori su izgubili značajne sume novca, što je prouzrokovalo lančanu reakciju bankrota i finansijskih teškoća. Bankarski sistem bio je neefikasan u reagovanju na ove izazove, a smanjenje novčane mase (tj likvidnosti cele privrede jedne države), dodatno je ograničilo ekonomsko stanje i potencijal za napredak, čime su se stvorili uslovi za dugotrajnu ekonomsku recesiju.

    » Otkrivamo američko tržište akcija: Sve o Njujorškoj berzi (NYSE)

    Svetska finansijska kriza 2007-2008

    Svetska finansijska kriza 2007-2008. godine proistekla je iz niza problema u finansijskom sektoru. Nerealno vrednovanje hipotekarnih vrednosnih papira i davanje loših kredita doveli su do toga da su mnoge banke imale u svojim bilansima vrednosne papire čija stvarna vrednost nije bila adekvatno procenjena.

    Kolaps banaka, poput "Lehman Brothers", imao je ozbiljan uticaj na globalni finansijski sistem, izazivajući paniku među investitorima i ograničavajući pristup kapitalu. Prekomerna zaduženost kompanija i domaćinstava dodatno je pogoršala ekonomsku krizu, što je dovelo do opsežne recesije širom sveta.

    » Ovo je sve što treba da znate o svetskoj berzi

    Pandemija COVID-19

    Pandemija COVID-19 izazvala je neočekivan pad globalne ekonomske aktivnosti. Zatvaranje privrede, ograničenja putovanja i smanjenje potrošnje doveli su do naglog pada prihoda mnogih kompanija. Ovaj pad prihoda odrazilo se na berzanske indekse, izazivajući paniku među investitorima.

    Prekid lanca snabdevanja, posebno u sektorima poput proizvodnje i trgovine, doprineo je daljem usporavanju ekonomske aktivnosti. Vlasti su morale preduzeti hitne mere podrške kako bi ublažile ekonomske posledice pandemije, uključujući pakete finansijske pomoći i podsticaje za oporavak privrede.

    » Ne zanemarite prednosti investiranja u deonice na berzi kroz CFD

    

    Investiranje na berzi je ulaganje u finansijsku stabilnost

    
    • Pristupite berzi u potpunosti: Širok spektar proizvoda za trgovanje
    • Niste sami: Besplatna podrška naših stručnjaka
    • Trgujte uvek i svuda: Savremene trgovačke platforme za računare i telefone
    
    

    Uzroci krahova i kriza na berzi

    • Ekonomski uzroci Inflacija, promene kamatnih stopa i ekonomske recesije često su ekonomski pokazatelji koji mogu inicirati pad vrednosti na tržištu kapitala. Visoka inflacija može narušiti kupovnu moć, dok naglo povećanje kamatnih stopa može otežati zaduživanje, što ima negativan uticaj na korporativne performanse i investicije.
    • Politika i nesigurnost Odluke vlada, geopolitički sukobi ili iznenadni politički preokreti mogu izazvati nervozu među investitorima i dovesti do masovnog povlačenja kapitala sa tržišta.
    • Tehnički kvarovi i sistemski problemi Mogu dovesti do gubitka poverenja u funkcionalnost finansijskih sistema. Za posledice može imati brzu i paničnu prodaju hartija od vrednosti i nagli pad tržišta.
    • Psihologija investitora i panika u prodaji Strah, nesigurnost i panika mogu dovesti do masovnog prodajnog pritiska na tržištima. Kada investitori masovno prodaju svoje akcije iz straha od daljih gubitaka, to može izazvati spiralu pada cena i dodatno pogoršati situaciju.

    Ove kompleksne dinamike često se međusobno prepliću, stvarajući okruženje u kojem više faktora može doprineti izbijanju krize na berzi. Razumevanje ovih uzroka ključno je za efikasno upravljanje rizicima i minimiziranje potencijalnih šteta tokom turbulentnih perioda na tržištima.

    » Saznajte kako da trgujete na berzi kroz naš vodič za početnike

    

    Posledice kriza i krahova na berzi

    osoba računa na digitronu dok joj novac isparava iz ruku
    

    Recesija, pad ekonomske aktivnosti i povećanje nezaposlenosti često su neizbežne posledice. Smanjenje potrošnje, pad investicija i opšta ekonomska nestabilnost karakteristični su elementi perioda nakon krize.

    Institucionalni investitori, poput penzionih fondova i hedž fondova, često trpe gubitke tokom kriza, što može negativno uticati na dugoročne finansijske planove i stabilnost tih institucija.

    Nisu imuni ni individualni investitori, koji mogu izgubiti značajan deo svoje štednje i vrednosti portfolija,. Ovo često dovodi do smanjenja ličnog bogatstva i finansijske nesigurnosti.

    Naravno, nijedna ekonomija ne postoji u vakumu. Međusobna povezanost globalnih finansijskih tržišta znači da se negativni efekti na jednom tržištu brzo šire na druge zemlje i regione, i ponekad mogu imati globalne posledica.

    » Zanima vas kako da započnete trgovanje CFD-om zlata na berzi?

    

    Izvlačenje lekcija iz krahova na berzi
    

    Kontinuirano učenje i prilagođavanje je ključno za uspeh u dinamičnom svetu berzi. Razumevanje uzroka, dinamike i posledica kriza pruža dragocene pouke koje investitori i tržišta mogu primeniti kako bi se bolje pripremili za izazove koji dolaze.

    Mere zaštite od finansijskih kriza

    1. Diverzifikacija portfelja
    2. Praćenje likvidnosti i održavanje umerenog nivoa zaduženosti
    3. Praćenje ekonomskih signala i pravovremeno prilagođavanje investicionih strategija u skladu s promenama uslova na tržištu
    4. Održavanje dobre informisanosti o regulatornom okviru i promenama u ekonomskim politikama
    5. Uspostavljanje ravnoteže između potencijalne dobiti i rizika