• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Njujorška berza (NYSE): Otkrivanje američkog tržišta akcija

    Napisao Aleksandar Hrubenja
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Published 24 avgust, 2023.

    a close up of a street sign with a building in the background

    Njujorška Berza (NYSE) se smatra jednom od najvećih i najikoničnijih berzi na svetu, sa dubokom istorijom i značajnim uticajem na globalnu i američku finansijsku scenu. Nalazi se u srcu finansijske metropole - Menhetna, Njujork, i simbolično predstavlja centar kapitalizma i investicija. Značaj NYSE-a se vidi kao simbol američke ekonomske moći.

    NYSE predstavlja centralno tržište gde se trguje akcijama i vrednosnim papirima mnogih renomiranih kompanija. Kretanja cena akcija na NYSE često se tumače kao indikatori ekonomske situacije u zemlji.

    Njen uticaj se oseti daleko van finansijske sfere, i obuhvata skoro sve segmente svih industrija. Na globalnom nivou, Njujorška berza igra ključnu ulogu u oblikovanju svetskih tržišnih trendova. Njene dnevne aktivnosti i cene akcija kompanija koje se kotiraju na njoj mogu uticati na investitore širom sveta.

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama

    

    Kako funkcioniše NYSE

    Prvo moramo objasniti najbitniji aspekt poslovanja berze - akcije. Akcije su vlasnički papiri koji predstavljaju deo vlasništva u kompaniji. Kada se kompanija kotira na berzi poput NYSE-a, njene akcije postaju dostupne za trgovinu.

    Njujorška Berza koristi aukcijski sistem trgovanja, što znači da se cene akcija formiraju kroz proces aukcije. Ovaj proces se odvija na berzanskoj trgovinskoj platformi, gde se trgovci sastaju i nude svoje kupovne i prodajne ponude za određene akcije.

    Učesnici njujošrke berze

    • Kompanije - one se kotiraju na NYSE-u kako bi stekle pristup kapitalu putem prodaje akcija javnosti. Ovo im omogućava da prikupe sredstva za rast i razvoj.
    • Brokeri i trgovci - predstavljaju posrednike između investitora i tržišta. Oni kontinuirano prate ponude i tražnje za akcijama koje nadziru i intervenišu kako bi održavali likvidnost tržišta i izvršavaju naloge za kupovinu i prodaju akcija u ime investitora. Zovu ih i Designated Market Makers (DMMs), grupo prevedeno kao 'izabrani krojitelji tržišta'
    • Investitori - pojedinci, institucionalni fondovi ili druge organizacije koje kupuju i prodaju akcije na NYSE-u. Oni traže prilike za ulaganje kako bi ostvarili profit.

    » Veće marže na trgovinu akcijama - saznajte više o trgovanju putem CFD-a

    

    Istorijski Razvoj NYSE-a

    NYSE je osnovana 17. maja 1792. godine kada je grupa trgovaca potpisala "Buttonwood Agreement" na Wall Streetu u Njujorku. Ovaj događaj označava početak organizovanog trgovanja akcijama u Sjedinjenim Američkim Državama. U početku, trgovanje se obavljalo jednostavno, na otvorenom, bez formalnih struktura.

    Tokom 19. veka, NYSE je rasla, kako po broju kompanija koje su se kotirale na njoj, tako i po obimu trgovine. Prvi "trgovački prostor" bio je na ulici "Wall", gde su trgovci doslovno vikali svoje ponude. NYSE je postala poznata po svojoj trgovačkoj dvorani, tj “trading floor”, gde su se trgovci okupljali i pregovarali.

    Dugo vremena, NYSE je koristila sistem otvorenog vikanja (open outcry system) za trgovanje, gde su trgovci javno izražavali svoje ponude i tražnje. Ovaj fizički pristup je bio karakterističan za NYSE, i u njemu se ogleda dinamičnost, ali i volatilnost ove berze.

    Međutim, sa napretkom tehnologije, NYSE je prešla na elektronske trgovinske sisteme. 2006. godine, NYSE je kupila Arca Exchange i započela primenu elektronskog trgovanja. Ovaj prelazak doprineo je većoj efikasnosti, bržem izvršenju naloga i globalnoj dostupnosti tržišta.

    Tokom 20. veka, NYSE je postala prepoznatljiv simbol finansijske moći Sjedinjenih Američkih Država i globalnog kapitalizma. Njen status kao jedne od najvećih berzi na svetu je odražava njen uticaj i značaj u međunarodnom ekonomskom pejzažu, dok se njena ikonična trgovačka dvorana smatra simbolom finansijske moći i dinamike.

    » Saznajte sve o trgovanju na berzi kroz naš vodič za početnike

    

    Jednostavnija procedura, veće marže

    Kapital RS - trgujte na berzi od kućeKapital RS račun za trgovanje - desktop verzijaKapital RS račun za trgovanje - mobilna verzija
    Trgujte akcijama putem CFD-a
    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje
    
    • Besplatna registracija
    • Vežbajte sa virtuelnim novcem putem demo naloga
    • Podrška i savetovanje sa našim ekspertima

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama

    

    »Saznajte prednosti ulaganja u akcije kroz CFD

    

    Njujorška Berza kao Globalni Finansijski Centar

    NYSE je dom nekih od najvećih i najuspešnijih kompanija na svetu, kao što su Coca-Cola, Apple, Amazon, Tesla, itd. Ove kompanije ne samo da su postale ikone svetske ekonomije, već su i doprinele reputaciji NYSE-a kao mesta gde se susreću lideri poslovnog sveta.

    Pritom, NYSE je postala sinonim za uspešne inicijalne javne ponude (IPO-ove). NYSE je izbor mnogih kompanija koje žele da se predstave investitorima širom sveta, jer nudi visok nivo transparentnosti, likvidnosti i pažnje medija. IPO-ovi kompanija poput Alibaba Group i Spotify su privukli veliku pažnju na NYSE, potvrđujući je kao ključno mesto za finansijske premijere.

    IPO je trenutak kada kompanija prvi put izdaje svoje akcije javnosti.

    Listiranje na NYSE može značajno uticati na vidljivost i kredibilitet kompanije. Kompanije koje se kotiraju na NYSE dobijaju veću vidljivost među investitorima, medijima i javnošću uopšte. Osim toga, listiranje na NYSE može pružiti kompaniji osećaj kredibiliteta i poverenja, što može privući nove investitore i partnerstva.

    » Trgovanje je moguće i izvan berze - evo kako

    

    Uticaj Njujorške Berze na Tržišne Trendove

    Stanje ove Berze se tumači kao indikator opšteg stanja ekonomije i tržišta. Pozitivne promene na NYSE-u mogu podstaći pozitivan sentiment među investitorima širom sveta, dok pad vrednosti može izazvati zabrinutost i negativne reakcije.

    Neki od poznatijih primera uticaja NYSE aktivnosti na tržišno ponašanje su:

    • Velika ekonmska kriza 1929. godine: Poznata i kao velika depresija, jedan od njenih glavnih uzoroka je ekonomski krah na berzi 1929. godine, kada su cene akcija naglo pale na NYSE. Ovaj događaj je imao dubok i dugotrajan uticaj na globalnu ekonomiju.
    • Globalna finansijska kriza 2008. godine: Kolaps nekih vodećih finansijskih institucija na NYSE je bio okidač za globalnu finansijsku krizu. Aktivnosti na NYSE su potencijalno uticale na širenje krize i njen intenzitet.
    • COVID-19 pandemija: Aktivnosti na NYSE su osetile značajan uticaj tokom pandemije COVID-19. Nagli pad vrednosti akcija na početku pandemije je odražavao zabrinutost investitora zbog neizvesnosti i ekonomske nestabilnosti.

    » Otkrivamo i kojim akcijama je najbolje trgovati kao početnik

    

    Berza koja je oblikovala moderni svet u kom živimo

    Iako su se vremena promenila i tehnologija je transformisala način trgovanja, NYSE ostaje ključni stub finansijskog sveta. Njena ikonična prisutnost i uticaj nastavljaju da oblikuju ekonomske tokove, privlačeći pažnju investitora, kompanija i medija.

    NYSE predstavlja mnogo više od tržišta akcija. Ona je istorijski spomenik, globalni finansijski centar i čvorište koje povezuje kompanije i investitore sa cele planete. Kroz sve promene i evolucije, NYSE ostaje neprikosnoveni stub finansijskog sveta, simbolizujući dinamičnost i mogućnost ekonomije i tržišta kapitala.

    Kapital RS - Domaći broker za online trgovanje

    Trgujte cenama na svim svetskim berzama