• Otvorite demo nalog za trgovanje sa 100.000 virtuelnih sredstava. Jednostavno, sigurno i 100% bez rizika!
    Preuzmite Mobile Pro Trader za iOS
    Trgujte CFD-ima online
    Preuzmite Mobile Pro Trader za ANDROID
    Trgujte CFD-ima online
  • Koliko košta gram zlata?

    Iako se zlato zvanično meri u trojskim uncama, grami se češće koriste.

    Igor Zagradanin
    Napisao Igor Zagradanin
    Petar Milenkovic - Editor for KapitalRS
    Lekturu uradio Petar Milenkovic

    Updated 1 april, 2024.

    komadic zlata

    Zlato je oduvek cenjeno zbog svoje lepote, trajnosti i simboličke vrednosti. Vekovima je služilo kao statusni simbol, ali i sredstvo razmene i finansijske sigurnosti u nestabilnim vremenima. O potrazi za zlatom svedoči i podatak da je u ljudskoj istoriji do sada iskopano 187 200 tona zlata.

    Danas, cena zlata je važna za investitore, kolekcionare i širu javnost. Ovaj blog ima za cilj da pruži uvide u cenu zlata i razjasni nedoumice o tržištu ovog plemenitog metala.

    Napomena: Kapital RS pruža mogućnost trgovine kretanjem cena instrumenata putem CFD-ova,  što NE OMOGUĆAVA kupovinu, prodaju, niti vlasništvo nad samim instrumentima. Sve informacije u ovom blogu su isključivo edukativnog i informativnog karaktera, i NE treba ih smatrati savetima.

    
    

    Kako se formira cena zlata?

    Zlato se zvanično meri u trojskoj unci (oznaka: oz t, poznata i kao troj, trojanska, ili jednostavno unca), koja iznosi približno 31,1035 grama. Međutim, cena zlata često se prikazuje u gramima radi lakšeg razumevanja.

    Spot cena je termin koji označava trenutnu tržišnu vrednost fizičkog zlata. 

    Istorijski gledano, cena zlata je značajno fluktuirala. U poslednjih nekoliko decenija, uočava se opšta tendencija rasta vrednosti.

    Cene zlata određuju se na međunarodnim tržištima buliona kao što su Londonsko tržište buliona i COMEX u Njujorku. Ove tržišne reference utiču na cene koje potrošači vide kod lokalnih dilera zlata, banaka i onlajn platformi.

    Faktori koji utiču na globalnu cenu zlata

    • Ponuda i potražnja: Ograničena ponuda zlata i promenljiva potražnja od strane centralnih banaka, investitora i zlatara utiču na cenu.

    • Inflacija: Zlato se tradicionalno smatra „sigurnim utočištem” tokom inflacije, što može povisiti njegovu cenu u tom periodu.

    • Vrednost valuta: Pad vrednosti američkog dolara, koji se obično koristi za trgovanje zlatom, može dovesti do rasta cena zlata.

    • Geopolitički događaji: Geopolitička nestabilnost i međunarodni sukobi mogu povećati potražnju za zlatom i podići cene.

    » Ne propusti ovaj vodič za početnike u onlajn trgovanju zlatom

    

    Trenutne cene zlata po gramu

    Trenutno (april 2024. godine) cena zlata po gramu iznosi približno 69 USD. Važno je napomenuti da cene zlata fluktuiraju tokom dana i mogu se razlikovati po regionu, valuti i obliku zlata (bulion, kovanice, nakit).

    Za trenutne informacije o cenama zlata po gramu, pogledaj pouzdane finansijske aplikacije ili onlajn resurse poput Kapital RS analize zlata.

    

    Šta je premija?

    Premija predstavlja dodatni trošak iznad spot cene zlata, koji se plaća prilikom kupovine fizičkog zlata. Ovaj dodatni trošak najčešće proističe iz proizvodnih troškova, distribucije, osiguranja, i marže prodavca.

    Premija se razlikuje ne samo na osnovu tipa zlata (bilo da je reč o zlatnim polugama, novčićima ili nakitu) već i na osnovu veličine komada i čistoće zlata. Manje poluge i zlatni novčići često imaju višu premiju u odnosu na njihovu spot cenu, zbog viših proizvodnih troškova po unci.

    » Upoznaj se sa osnovama funkcionisanja svetske berze zlata

    

    Tipovi zlata u investiranju

    Izbor između investiranja u zlato i kolekcionarstva igra značajnu ulogu u određivanju cene.

    Kad je reč o investicionom zlatu, investitori obično traže zlatne poluge ili kovanice s visokim procentom finoće (minimalno 900/1000, češće 995/1000 i više). Ovaj tip zlata često ima nižu premiju u poređenju s kolekcionarskim predmetima.

    S druge strane, kolekcionari su zainteresovani za komade zlata čija vrednost prevazilazi cenu metala zbog svoje retkosti, istorijskog značaja ili umetničke vrednosti. 

    Kupovina zlata u kolekcionarske svrhe zahteva dodatno znanje i stručnost kako bi investicija bila vredna premije koju plaćaš.

    » Želiš dodatne opcije? Nauči kako trgovati CFD-ovima zlata

    Gde kupiti zlato

    Izbor pouzdanih mesta za kupovinu je još jedan ključan faktor koji određuje cenu zlata. Dilere buliona, banke i akreditovane onlajn platforme treba pažljivo birati, na osnovu njihove:

    • Reputacije
    • Transparentnosti u cenama
    • Korisničke podrške

    Dileri koji su članovi profesionalnih asocijacija—recimo, Asocijacije trgovaca plemenitim metalima (APMEX) ili Numizmatičke asocijacije (ANA)—obično pružaju dodatni nivo sigurnosti i pouzdanosti. 

    Pored toga, treba proveriti recenzije i iskustva drugih kupaca. Komentari i recenzije često pružaju dragocene uvide u kvalitet usluge i proizvoda.

    Onlajn kupovina omogućava veći izbor proizvoda i potencijalno niže cene, ali takođe nosi određene rizike. Zbog toga je bitno izvršiti detaljnu verifikaciju i proveriti legitimnost onlajn platforme na kojoj kupuješ zlato, kao i sigurnost tokom plaćanja.

    
    

    Dobar savet zlata vredi

    Svi koji razmišljaju o ulaganju u zlato treba da razumeju faktore koji utiču na formiranje cene ovog plemenitog metala.

    Uz relevantne finansijske vesti i analize, lakše ćeš doneti odluke na osnovu trenutnog stanja tržišta i prognoza. Pored toga, saveti stručnjaka pružaju dodatne uvide u dinamičan i kompleksan svet tržišta zlata.

    Cene zlata nekad brzo fluktuiraju, a prošli trendovi nisu garancija budućih rezultata. Pre donošenja bilo kakvih investicionih odluka, uvek se konsultuj s kvalifikovanim finansijskim savetnikom.

    » Otkrij najbolje strategije za trgovinu zlatom